Как да разпознаем и лекуваме въшки

Как да разпознаем и лекуваме въшки

въшките са мънички паразитни насекоми, които се хранят с кръв и живеят в косата. Но какви са симптомите, на които трябва да се внимава, за да хванете и лекувате бързо въшки? Идеята за грешки, пълзещи в косата или косата на детето ви, може да бъде обезпокояваща и разстроителна. Противно на народната мъдрост, въшките не са резултат от лоша хигиена и те не носят заболявания.

Въпреки това, те могат да причинят много дискомфорт и да се разпространяват лесно на други деца. Улавянето на въшки рано и лечението им по подходящ начин помага да се гарантира, че не се разпространяват. Тази статия дава преглед на симптомите, така че хората да могат да отговорят на въпроса: въшки ли е?

Какво представляват въшки?

Главата въшка, педикулус humanus capitis, е мъничко насекомо, което е мъничко насекомо, което е мъничко насекомо, което е мъничко насекомо, което е мъничко насекомо, което е мъничко насекомо, което е мъничко насекомо Храни се от човешката кръв и живее на скалпа и в косата.

въшките са мънички, измервайки само около 2-3 милиметра, с размерите на малко семе. Възрастните са с овална форма и сивкаво-кафяво без крила. От разстояние те изглеждат малко повече от мънички петна. Ето защо е толкова лесно да пропуснете заразяване с въшки.

Възрастните въшки живеят около 30 дни и бързо да умрат, ако паднат от главата. Те са плодотворни животновъди, като жените снасят около шест яйца на ден.

яйцата понякога се наричат ​​гнило и са склонни да бъдат разположени в корена на косата, точно до скалпа. Те са мънички и изглеждат бели или чисти на цвят.

яйцата се излюпват в нимфи, по -малки версии на възрастни въшки, които узряват на възрастни около 2 седмици по -късно.

Виждане на въшки или яйца Показва заразяване с въшки, тъй като яйцата неизбежно се излюпват на възрастни. Единственият начин да се отървете от главните въшки е да убиете както живите насекоми, така и яйцата, които слагат.

Симптоми

Много хора с въшки за глава нямат никакви симптоми. Невъзможно е да се диагностицира само въшки въз основа на симптомите, тъй като единственият симптом, който има значение, е наличието на въшки.

Въпреки това, преживяването на следните симптоми предполага, че е време да проверите скалпа:

 • Често необясним сърбеж на главата или скалпа
 • Зачервяване или възпаление върху скалпа или близо до косата
 • Малки червени неравности или рани от надраскване на скалпа
 • затруднение при сън или концентриране поради сърбеж на главата

пърхот, някои инфекции на скалпа и сухата кожа могат да причинят симптоми, подобни на въшки от главата. Тъй като пърхотът причинява люспи, люспите могат да бъдат сбъркани с въшки. и други симптоми.

Хората трябва да търсят бъгове, движещи се по скалпа, или за яйца, прикрепени към шахтата на косата, на инч или така от скалпа.

Може да е по -лесно да Вижте въшки и яйцата им, когато косата е мокра. Така че, ако въшките не се виждат под светлина, опитайте да измиете косата и след това да погледнете отново.

Ако не се виждат въшки, но скалпът е сърбеж, хората трябва да се консултират с лекар. Лекарят може да бъде по -умел при откриване на въшки и може да изключи други потенциални причини за симптоми.

Какво причинява въшки?

въшки може да се разпространи само чрез директен контакт с някой, който ги има. Те не се появяват спонтанно и нямат нищо общо с хигиената.

въшките не могат да скочат или да летят, което означава, че контактът трябва да е близо. Тъй като малките деца прекарват толкова много време в близки помещения с други деца – и често са нетърпеливи да споделят – те са склонни да получат въшки повече от възрастните. Родителите на малки деца също са уязвими.

въшките могат да се разпространят чрез:

 • Прегръдка или нахлуване на някого
 • Спи до някого, с глава или Косата в директен контакт
 • Споделяне на четки или гребени, особено веднага след като някой с въшки ги използва
 • Споделяне на шапки или шалове, особено ако те се предават напред и назад, тъй като въшките умират бързо, когато Не върху човешка глава
 • Споделяне на кърпи

Лечението на въшки

лечението на въшки обикновено е доста просто. Шампорът без рецепта може да убие въшките и яйцата им. Хората винаги трябва да следват инструкциите за опаковката.

, използвайки шампоан

В повечето случаи шампоанът ще трябва да остане на скалпа на ден или два, за да работи, така че косата трябва не се промива веднага след лечението. Повечето шампоани изискват второ лечение 7-9 дни след първоначалното приложение.

хората трябва внимателно да прочетат инструкциите, за да гарантират, че могат да ги разберат и следват.

Проверка на скалпа

След като изчакат ден или два, хората трябва да проверят скалпа. Ако все още са налице много въшки, те могат да бъдат устойчиви на лечение.

Хората трябва да следват инструкциите на пакета за второ лечение или да се свържат с лекар, за да получат препоръка за второ лечение.

Разбиване на косата

В повечето случаи лечението с въшки изисква задълбочено сретъм на косата, за да се отстранят яйцата.

Дори и да е успешен при убийството на всички възрастни въшки, той е От решаващо значение за отстраняването на всички яйца, тъй като те ще се излюпят в нимфи, които стават възрастни.

Отстраняването на яйца може да се наложи да бъде ежедневно предприятие в продължение на няколко дни след лечението.

Внимавайте с чувствителното чувствително отношение Скалпс

При хора с алергии, анамнеза за инфекции на скалпа или ранен скалп, може да не е безопасно да се използват лечение на въшки без рецепта. Говорете с лекар, преди да опитате шампоан от въшки.

Лечение на предизвикателни зарази

При някои хора, отървете се от въшки, се оказва по кардиол цена -предизвикателно, което може да се дължи на:

 • Степента на заразяването
 • повторно заразяване благодарение на училище или работно място с проблем с въшки
 • въшки, които са устойчиви на шампоан на въшки

  Когато това се случи, може да е необходим по -агресивен подход, включително:

 • Честото измиване с шампоан от въшки
 • Отстраняване на NITs
 • Консултация с лекар

Някои предприятия също са специализирани в отстраняването на въшки.

Обърнете внимание, че редовен шампоан, вода, народни лекарства и лекарства, като антибиотици няма да Убийте въшки.

Въпреки че лечението с анти-възнаграждение може да предложи временно облекчение от причината за сърбеж на въшки, те няма да се справят с основното заразяване с въшки.

Предотвратяване на въшки

Родителите често се борят да накарат малки деца да практикуват дори основна хигиена, като например миене на ръце. Така че да ги помолите да сведат до минимум риска от разпространение на въшки е обезсърчително начинание.

Някои стратегии, които помагат за намаляване на риска, включват:

 • Не споделяне на шапки, четки или гребени или измиване на тези предмети, преди да дарите или споделяте
 • Гарантирайки, че всеки член на семейството има лична възглавница или калъфка за възглавници
 • Почистване или изхвърляне на предмети, които човек с въшки е използвал
 • призоваване на децата да уважават личното пространство на приятелите си, като не търкат глави или спят в близки помещения
 • Поддържане на деца с въшки вкъщи, докато заразяването не бъде изчистено

Семействата, в които един член има въшки, са уязвими за по -нататъшно заразяване. Хората трябва да проверяват всички членове на семейството за симптоми на въшки и да лекуват при необходимост.

Някои други стратегии за предотвратяване на разпространението на въшки сред членовете на семейството включват:

 • Замяна на всички гребени и Четки
 • Измиване на всички дрехи, шапки и шалове, преди да ги носите отново
 • Замяна на възглавници и калъфи за възглавници, използвани от човека с въшки
 • Обществено здраве
 • Педиатрия/детско здраве

Contents