Purtați haine ușoare și beți multă apă.

Purtați haine ușoare și beți multă apă.

Statele care permit numai utilizarea restricționată includ: Alabama, Georgia, Idaho, Iowa, Kentucky, Mississippi, Missouri, Carolina de Nord, Carolina de Sud, Tennessee, Texas, Virginia, Wisconsin și Wyoming. 

Cum obțineți marijuana medicală?

Pentru a obține marijuana medicală, aveți nevoie de o recomandare scrisă de la un medic autorizat din statele în care acest lucru este legal. (Nu toți doctorii sunt dispuși să recomande marijuana medicală pentru pacienții lor.) Trebuie să aveți o afecțiune care se califică pentru consumul de marijuana medicală. Fiecare stat are propria sa listă de condiții de calificare. De asemenea, statul dumneavoastră vă poate solicita să obțineți o carte de identitate pentru marijuana medicală. Odată ce aveți acel card, puteți cumpăra marijuana medicală de la un magazin numit dispensar.

Referință medicală WebMD Evaluat de Melinda Ratini, DO, MS pe 20 august 2020

Surse

SURSE:

Pentru întrebări frecvente

Marcel Bonn-Miller, PhD, profesor asistent adjunct, Universitatea din Pennsylvania Perelman School of Medicine.

Conferința Națională a Legislativelor de Stat: "Legile de stat privind marijuana medicală."

Institutul Național pentru Abuzul de Droguri: "Fapte despre droguri: este medicamentul cu marijuana?" "Este marijuana dependență?"

Agentia Nationala Antidrog: "Programele de droguri."

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane.

Kaur, R. Farmacologie clinică actuală, aprilie 2016.

Comitetul editorial al terapiilor integrative, alternative și complementare PDQ: "Canabis și canabinoizi (PDQ)."

Schrot, R. Analele Medicinei, mai 2016.

Fundația pentru epilepsie: "Aflați despre marijuana medicală și epilepsie."

Comunicat de presă, biroul guvernatorului Ohio John Kasich.

Comunicat de presă, Insys Therapeutics, Inc.

Pentru Harta Marijuana:

Governing.com: „Harta legilor statului privind marijuana”.

NCSL: „Legile de stat privind marijuana medicală”.

Scleroza multiplă (SM) poate aduce o gamă largă de simptome, inclusiv slăbiciune, oboseală, probleme de mers și probleme de vedere. De asemenea, vă puteți lupta cu alte complicații mai ascunse, inclusiv schimbări de dispoziție, anxietate și depresie.

Este important să urmați sfatul medicului dumneavoastră. Nu există un remediu la domiciliu pentru SM. Dar există lucruri pe care le puteți face pentru a vă simți mai bine și pentru a vă ușura simptomele.

Aceste sfaturi vă pot face mai ușor să faceți lucrurile care vă plac

Ia notite

Unul dintre primii pași pentru gestionarea simptomelor SM este să recunoașteți în primul rând care sunt acestea. Țineți evidența oricăror schimbări în felul în care vă simțiți notându-le. Fă din asta un obicei în fiecare zi. Căutați modele care vă pot ajuta să înțelegeți de ce vă simțiți deosebit de slăbit sau obosit în unele zile și nu atât de mult în altele.

Simptomele se agravează după o anumită activitate? La anumite ore în fiecare zi? Ar putea fi legat de stres? Căldura te face să te simți mai rău? Recunoașterea tiparelor vă poate ajuta să vă anticipați și să vă limitați simptomele. De asemenea, vă va ajuta să vă planificați zilele.

Mănâncă bine

Este o idee bună ca oricine să mănânce o dietă echilibrată și hrănitoare. Acest lucru este deosebit de important atunci când aveți o afecțiune cronică precum SM. Dar nu există o „dietă pentru SM” și SM nu va dispărea, indiferent cât de bine ai mânca.

Fii sceptic cu privire la orice vezi online care prezintă o dietă sau orice altceva ca un remediu miraculos. Dietele speciale ar putea fi chiar dăunătoare dacă includ prea multe din anumite lucruri, cum ar fi vitamine sau nu suficiente din altele.

Unele studii au sugerat o legătură între vitamina D scăzută și riscul sau progresia SM. Dar dovezile în acest sens sunt mixte. Chiar dacă vitamina D a fost de ajutor, nu este clar cât de mult ar trebui să luați. Și prea multă vitamina D ar putea fi chiar dăunătoare pentru tine. Discutați cu medicul dumneavoastră despre orice vitamine sau alte suplimente pe care le luați sau vă gândiți să le luați.

Stai activ

Faci mișcare la fel de mult ca înainte? Exercițiile regulate vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sau să vă mențineți puterea și flexibilitatea. De asemenea, poate ajuta cu oboseala, capacitatea de a gândi limpede și chiar starea de spirit. Toate acestea vă pot îmbunătăți calitatea vieții.

Înainte de a începe o nouă rutină de exerciții, discutați cu medicul dumneavoastră. Ai grijă să nu exagerezi. Începeți simplu și încercați câteva exerciții pe care le cunoașteți deja sau care vă atrag. Fă-o într-un moment în care te simți mai bine. Notă cum te simți după aceea și adaptează-te până când găsești ceva care funcționează pentru tine.

A continuat

La culcare

Problemele de somn sunt o problemă comună atunci când aveți SM. Când nu te odihnești suficient, s-ar putea să te lupți mai mult cu memoria, atenția și gândirea. Schimbările în modul în care dormiți pot fi, de asemenea, un semn de depresie.

Dacă întâmpinați probleme cu somnul, există câteva lucruri pe care le puteți încerca. Păstrați un program regulat și faceți lucruri care vă ajută să vă relaxați înainte de culcare. Evitați cofeina și electronicele înainte de a merge la culcare. Tulburările de respirație în timpul somnului (apneea în somn) sunt frecvente atunci când aveți SM. Dacă credeți că aveți apnee în somn sau vă confruntați cu insomnie, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce tratamente vă pot ajuta.

Nu Fumați

Fumătorii sunt mai susceptibili de a face SM în primul rând. De asemenea, fumatul vă poate agrava boala și simptomele. Dacă fumezi, discută cu medicul despre renunțarea la fumat.

Limitați-vă alcoolul

Dacă vă place să vă relaxați cu un pahar de vin, nu există niciun motiv pentru care să nu faceți acest lucru. Nu există dovezi că consumul de alcool în mod responsabil va agrava SM. Dar atunci când aveți SM, alcoolul vă poate afecta mai mult decât înainte. Este posibil să observați modificări în echilibrul sau coordonarea dvs. după o băutură. Fii atent la asta.

Fii calm

Simptomele SM se agravează adesea când ești prea cald. Dar este temporar. Nu vă va agrava boala.

Poate doriți să limitați timpul petrecut în căldură. Dacă trebuie să ieși într-o zi fierbinte, încearcă veste răcoritoare, bandane pentru gât sau bandane. Purtați haine ușoare și beți multă apă. Faceți un duș sau o baie rece după ce vă antrenați.

Reduce stresul

A avea o afecțiune cronică precum SM poate fi stresant. Unele studii sugerează, de asemenea, că SM și simptomele sale tind să se agraveze după evenimente stresante din viață, deși nu este clar cum funcționează exact acest lucru.

Nu există nicio modalitate de a evita complet stresul. Dar este o idee bună să faci tot ce poți pentru a te relaxa și a scăpa de stres în moduri care funcționează pentru tine.

Unele opțiuni includ:

Meditaţie Respirație adâncă Masaj Exercițiu Jurnalizarea Asumarea de hobby-uri Activități sociale Plimbare în natură

Un studiu a constatat că un program de management al stresului de 8 săptămâni pentru persoanele cu SM a ajutat la gândire, memorie, stres, anxietate, depresie și oboseală. Întrebați-vă echipa de sănătate dacă există un program sau un consilier pe care l-ar putea recomanda.

comentarii despre ideal slim

A continuat

Recunoașteți o recidivă

Majoritatea persoanelor cu SM au un tip numit SM recidivant-remisivă. Aceasta înseamnă că uneori veți avea simptome noi sau simptomele pe care le-ați avut se vor agrava înainte ca acestea să se îmbunătățească din nou sau să intre într-o perioadă de remisie. Uneori, aceste perioade de agravare a simptomelor sunt numite atacuri sau exacerbări.

Dacă simptomele noi sau agravarea simptomelor durează cel puțin 24 de ore, medicul dumneavoastră va considera că este o exacerbare. Nu încerca să te descurci singur. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă aveți nevoie de tratament pentru a vă readuce boala și simptomele sub control.

Referință medicală WebMD Evaluat de Brunilda Nazario, MD pe 21 ianuarie 2021

Surse

SURSE:

Clinica Mayo: „Scleroza multiplă”.

Societatea Națională de Scleroză Multiplă: „Managementul simptomelor”, „Dieta & Nutriție”, „Obișnuințe nesănătoase”, „Căldură & Sensibilitate la temperatură”, „Bunăstare emoțională”, „SM cu recidivă-remisivă”, „Gestionarea recidivelor”.

Multiple Scleros Trust: „SM și eu: un ghid de autogestionare pentru a trăi cu SM.”

Jurnal de Neurologie: „Vitamina D pentru tratamentul sclerozei multiple: o meta-analiză.”

BMC Neurologie: „Prescripție de exerciții pentru pacienții cu scleroză multiplă; beneficii potențiale și recomandări practice.”

Dormi: „Somnul și funcția cognitivă în scleroza multiplă.”

MD Anderson Cancer Center: „8 obiceiuri sănătoase de somn”.

Jurnalul de Științe Neurologice: „Asocierea consumului de alcool și fumatului cu calitatea vieții, dizabilitățile și activitatea bolii într-un eșantion internațional de persoane cu scleroză multiplă.”

BMJ: „Asocierea dintre evenimentele de viață stresante și exacerbarea în scleroza multiplă: o meta-analiză.”

Cercetări neurologice: „O nouă metodă de gestionare a stresului cognitiv-comportamental pentru scleroza multiplă. Un scurt raport al unui studiu observațional.”

O mulțime de lucruri pot provoca amorțeală, furnicături și uneori slăbiciune în anumite părți ale corpului. Mulți dintre ei nu sunt serioși. Piciorul tău poate "adormi" dacă stai prea mult într-o poziție. Dacă petreceți prea mult timp folosind telefonul, s-ar putea să aveți aceste senzații în mâini sau antebrațe.

Dar dacă aceste simptome durează mult timp, se înrăutățesc sau interferează cu viața de zi cu zi, ar trebui să consultați un medic despre ele. Dacă apar brusc, sunt intense sau le dezvoltați imediat după o accidentare, aveți nevoie de ajutor medical imediat.

Ce poate provoca furnicături, amorțeală și slăbiciune?

Unele dintre lucrurile care pot provoca unul sau mai multe dintre aceste simptome sunt:

Leziuni ale nervilor din cauza unei leziuni, alcoolism, îmbătrânire sau afecțiuni precum diabetul Medicamente, cum ar fi medicamentele pentru chimioterapie Saturnism Un disc alunecat sau sciatică Presiune asupra măduvei spinării din gât, adesea cauzată de îmbătrânire sau artrită Deficit de vitamina B Zoster Migrene Scleroza multiplă (SM) Accident vascular cerebral

Când să vă vedeți medicul

Faceți o programare la medicul dumneavoastră dacă:

Simptomele tale vin și trec sau se agravează treptat. Simptomele par legate de anumite activități. Sunteți amețit sau aveți spasme musculare. Ai o erupție cutanată. Simptomele de la picioare se agravează pe măsură ce mergi. Simptomele vă afectează ambele părți ale corpului. Simțiți amorțeală într-o anumită parte a brațului sau a piciorului, cum ar fi degetele de la mâini sau de la picioare.

Când să sunați la 911

Dacă simțiți amorțeală sau furnicături la scurt timp după o leziune la cap, gât sau spate, solicitați imediat asistență medicală. Este, de asemenea, o urgență dacă îți pierzi cunoștința chiar și pentru puțin timp.

Cineva ar trebui să sune la 911 pentru tine dacă:

Pierzi controlul muscular. Ai probleme cu mersul, vorbirea sau gândirea. Nu poți mișca o parte a feței. Amorțeala sau furnicăturile au început brusc. Vă simțiți brusc slăbit sau aveți dureri severe. Ai probleme cu respirația. Amorțeala se răspândește în corpul tău. Sunteți amorțit în întregul braț sau picior, pe o parte întreagă a corpului sau peste tot sub un anumit nivel (cum ar fi pieptul). Ai o durere de cap bruscă sau gravă. Pierzi controlul asupra vezicii urinare sau intestinelor.

A continuat

La ce să te aștepți

Pentru a afla ce cauzează simptomele dumneavoastră, medicul dumneavoastră vă va pune întrebări detaliate despre istoricul dumneavoastră medical. Vă vor întreba despre eventualele răni pe care le-ați avut și dacă ați avut recent boli sau vaccinări. Și vă pot întreba despre obiceiurile dvs. de viață pentru a vedea dacă aveți un risc mai mare pentru anumite probleme de sănătate.

Oferă-le cât mai multe informații posibil despre simptomele tale și despre orice medicamente pe care le iei, inclusiv cele fără prescripție medicală.

De asemenea, medicul dumneavoastră vă va examina. În funcție de ceea ce cred ei că ar putea cauza simptomele dvs., ar putea comanda teste de sânge, analize toxicologice sau un test care utilizează electrozi pentru a vedea cât de bine funcționează nervii dvs. De asemenea, pot comanda teste imagistice, cum ar fi raze X, RMN sau tomografii. Ei pot, de asemenea, să facă un tap pentru a verifica dacă există probleme cu sistemul dumneavoastră nervos.

Referință medicală WebMD Evaluat de Neha Pathak, MD pe 14 ianuarie 2021

Surse

SURSE:

Harvard Medical School: „Amețeli sau furnicături”.

Spitalul General Massachusetts: "Amorțeală și furnicături."

Spitalul Muntele Sinai: "Amorțeală și furnicături."

Clinica Mayo: „Simptome: amorțeală”.

Clinica Cleveland: „Amețeli: când să sunați la doctor”.

Cleveland Clinic Journal of Medicine: "Ce este cotul telefonului mobil și ce ar trebui să le spunem pacienților noștri?"

Societatea Nationala de Scleroza Multipla: "Amorțeală sau furnicături."

Norton Healthcare: "Amorțeală, furnicături sau slăbiciune continuă ar putea însemna o compresie a coloanei vertebrale a gâtului."

Corpul tău produce interferoni în mod natural. Trei forme — alfa, beta și gama — controlează activitatea sistemului imunitar. Dar medicii pot folosi și o versiune artificială a acestor forme pentru a trata SM, în special interferon beta (uneori numit interferoni beta sau medicamente cu interferon). Oamenii de știință cred că aceste interferon beta artificial diminuează inflamația de la sistemul tău imunitar greșit. Mai puțină inflamație înseamnă mai puține leziuni ale tecilor de mielină care vă acoperă nervii și, astfel, simptomele SM sunt reduse.

Medicamentele cu interferon beta ajută la agravarea mai rar a bolii și stabilizează cursul bolii. De asemenea, ar putea încetini cât de repede simptomele se agravează și pot ajuta oamenii să aibă mai puține dizabilități fizice în timp. Există cinci tipuri de interferon beta pe piață în SUA, care sunt aprobate de FDA pentru forme recidivante de SM:

Interferon Beta-1A (Avonex). Îl iei o dată pe săptămână ca o injecție în mușchi. Persoanele care încep să-l ia în stadiile incipiente ale sclerozei multiple pot fi capabile să meargă mai mult înainte ca orice dizabilități fizice să înceapă sau să se agraveze.

Interferon Beta-1A (albumină) (Rebif). Primești acest medicament de trei ori pe săptămână ca o injecție sub piele.

Interferon Beta-1B (Betaseron, Extavia). Acesta vine ca o lovitură care trece chiar sub piele o dată la două zile.

Peginterferon Beta-1A (Plegridy). Puteți lua acest interferon mai rar decât celelalte tipuri — o injecție chiar sub piele la fiecare 2 săptămâni. Modul în care este făcut îl face să reziste mai mult în corpul tău.

Când medicii folosesc interferon beta

Medicii sugerează de obicei interferon beta atunci când aveți „SM activă recidivantă”, ceea ce înseamnă două sau mai multe recidive în ultimii 2 ani. În plus, unii medici le prescriu dacă aveți o recidivă și/sau semne de boală activă la o scanare RMN (leziuni noi ale creierului sau ale coloanei vertebrale).

Alte motive pentru care medicul dumneavoastră vă poate sugera interferoni beta:

Aveți SM secundar progresivă, dar cu recăderi semnificative. Aveți un „sindrom izolat clinic” (primul exemplu de posibile simptome de SM) și un RMN arată că este posibil să aveți SM.

Cât de bine funcționează interferonul beta?

Interferonul beta par să reducă numărul de recidive cu aproximativ o treime. Medicii consideră că medicamentele sunt „moderat” eficiente în funcție de cât de mult reduc recăderile și încetinesc dizabilitățile cauzate de SM. Când medicamentele funcționează bine, ar trebui să aveți:

Recidive mai puține și mai puțin grave Leziuni mai puține și mai mici ale creierului/măduvei spinării, așa cum se arată pe un RMN Dizabilitatea dumneavoastră ar trebui să se agraveze mai lent

Pe termen lung, interferonul beta par să aibă mai mult decât un efect moderat, mai ales dacă începeți să utilizați unul la scurt timp după diagnosticul de SM.

A continuat

Efecte secundare interferon beta

Medicamentele cu interferon beta fac parte dintr-un grup mai larg cunoscut sub numele de „terapii de modificare a bolii” sau DMT. În comparație cu alte DMT, interferonul beta are mai puține efecte secundare. Totuși, este posibil să aveți reacții adverse, cum ar fi:

Simptome asemănătoare gripei, cum ar fi oboseală, frisoane, febră, dureri musculare și transpirație în timpul primelor săptămâni de tratament. Pentru a le împiedica să vă încetinească, cel mai bine este să faceți injecția la culcare. Puteți lua medicamente pentru ameliorarea durerii și a febrei, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul, înainte de fiecare injectare și în cele 24 de ore după aceea, pentru a ajuta la ameliorarea acestor probleme. Umflare, roșeață și durere la locul unde ați primit vaccinul. Dacă locul devine greu, sunați-vă medicul. Nu vă mai lăsați o șansă în acel site. Probleme cu starea ta de spirit. S-ar putea să simți tristețe, anxietate, agitație, vinovăție, probleme de concentrare, confuzie și să ai dificultăți în a dormi sau a mânca.